Az önkormányzat támogatásával három éve működik a Haller utcában a helyi fiatalok számára hasznos információkat nyújtó, nekik különféle programokat szervező H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér. Az intézmény egyik kiemelten kezelt területe a sport, azon belül is a labdarúgás. Az évek alatt összeverbuválódott ferencvárosi csapat több, hasonló ifjúsági iroda által rendezett tornán megmérkőzött már más együttesekkel.

A H52 jórészt roma fiatalokból álló együttese tavaly októberben az újpestiek tornáján szerepelt. A srácokat a Ferencváros azzal támogatta, hogy hivatalos, de az NB I-es gárda által már nem használt mezeket ajándékozott nekik, amelyeket ők minden meccsükön büszkén viseltek. Újpesten azonban megjelent néhány símaszkos lila-fehér ultra, és a trikókat követelték a IX. kerületi játékosoktól, akik között tízéves gyerek is volt. A csapat kísérői jobbnak látták, ha – az erőszak elkerülése érdekében – odaadják a mezeket, ám a fiatalokat nagyon megviselték a történtek.

Bázsa-Mosó László, a H52 szakmai programfelelőse minderről levélben tájékoztatta a Fradit, és kérte, hogy segítsenek olyan mezekkel, amelyeket a nagycsapat játékosai már nem használnak. A klub vezetői úgy döntöttek, hogy a srácok vadonatúj, a saját nevükkel feliratozott, számozott sporttrikókat kapjanak.

A tiszta zöld mezeket június 21-én, a Fradi Shopban Csonka András, az FTC labdarúgója és Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője adta át a H52 játékosainak és kísérőiknek: Bázsa-Mosó Lászlónak, valamint Schol Lajos edzőnek. – Eleinte sokan nem is hitték el, hogy tényleg valódi, új, Fradi-címeres trikókat kapnak, ám amikor megtudták a mezátadás időpontját, többen szabadságot kértek a munkahelyükön, hogy személyesen vehessék át az ajándékot – mesélte lapunknak Bázsa-Mosó László.

– Olyan ez a társaság, mint egy nagy család; mintegy harmincan járnak hozzánk, különböző korosztályokból – magyarázta Schol Lajos. – Sok gyerekért magam megyek el kocsival, és edzés után hazaviszem őket. Ezeknek a srácoknak rengeteget jelent a sport, a futball, és hogy értelmes dolgokkal, nem csavargással töltik az idejüket. Az évek során néhány ügyesebb fiú már kisebb egyesületekbe is elkerült.

 

A Fradi-mezes csapat ezután megtekintette a múzeumot, ahol érdeklődve hallgatták Tobak Csaba tárlatvezetését, majd következett a nagy pillanat: bemehettek a pályára, ahol rengeteg fotó készült, és azt is kipróbálhatták, milyen a kispadon ülni.