Múlt héten indult cikksorozatunk első részében már beszámoltunk arról, hogy a kerület partján és Csepelen épül fel, a  diákok városa. Azonban a Déli Városkapuprojekt nem csak több ezer diáknak ad majd kényelmes és korszerű otthont, hanem két olyan sportágnak, amelyekben hazánk mindig is a világelsők közé tartozott. A projekt egy kis híján meghiúsult álmot valósít meg a Dunai Evezős Központ és az Atlétikai Központ megépítésével.

Mint az köztudott, Magyarország is pályázott a 2024-ben megrendezésre kerülő nyári Olimpiai játékok rendezési jogára. Az Olimpiai álom számos grandiózus beruházása közt volt a kerületünket is érintő két sportlétesítmény. A pályázat meghiúsulásakor úgy tűnt, hogy a csepeli és ferencvárosi rozsdaövezeteket is felvirágoztató építkezések is füstbe mentek. Azonban a Kormány egyetértésben az önkormányzatokkal nem hagyta, hogy az álmok, fiókok mélyére száműzött tervek maradjanak csupán.

 

De miről is van szó egészen pontosan?

 

Az egyik fejlesztés a már említett evezős pálya. A magyar evezőssport több mint 150 éves hazai múltra tekint vissza, a XX. század első felében Magyarország volt Európa egyik legeredményesebb evezős nemzete. A II. világháborút követő időszakban, egészen a rendszerváltásig a sportág korábbi hagyományaihoz méltatlan helyzetbe került. Bár Budapest a Duna fővárosa, nincs nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas és korszerű edzéslehetőséget kínáló evezőspályája. Most régi adósságot törlesztve új, a kor színvonalának megfelelő otthont kap a magyar evezősport.

 

KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

 

A soroksári Duna-ágon létesítendő 510 ezer négyzetméteres evezős központ nyolc, egyenként 12,5 méter széles versenysávból áll majd.  A 2118 méter hosszúságú vízfelület kialakításához a soroksári Duna-ágat kiszélesítik, egyúttal rendezik a partfalat is. Az átalakítással 3,71 hektár új vízfelület jön létre, míg a parton a sportághoz nélkülözhetetlen csónakházak és egyéb kiszolgáló terek épülnek fel. Az építkezés célja, hogy a Duna nemzetközi evezős versenyek otthonául szolgálhasson és színvonalas edzéslehetőséget kínáljon a fővárosban, mind a profi sportolóknak mind a lakosságnak. A tervek szerint a pálya 2 évente fogad majd világversenyeket, míg hazai viadalokat ennél gyakrabban, évi több alkalommal is rendezhetnek benne.

 

A magyar atlétika szintén helyhiánnyal küzdött…. eddig.

 

 

Forrás: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

 

A sportág hazai művelői már önmagukban is sokszorosan kiérdemelték, hogy eredményeikhez méltó otthont kapjanak, ám ezúttal a szerencse is melléjük szegődött. Ugyanis magyar főváros rendezi az atlétikai világbajnokságot, amely az olimpia és a futball-vb utáni legnagyobb sportesemény a világon. A döntés 2018-ban született a Monte carlói székhelyű, Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsában.  A 2023-ban megrendezett világbajnokság hazánk első szabadtéri atlétikai világversenye lesz. Az versenyhez tervezett épületeket pedig a Kormány az Atlétikai Szövetség és Ferencváros vezetése közösen álmodta meg. A csepeli oldalon megvalósuló fedett pályás atlétikai csarnokkal szemközt, kerületünkben létesül majd a Budapesti Atlétikai Stadion, amely a magyar atlétikai sport  új fellegvára lesz.

A tizenötezer fő befogadására alkalmas létesítményt a VB idejére negyvenezer fősre bővítik ideiglenes lelátókkal. Alapkapacitása már önmagában is elegendő lesz Gyémánt Liga-versenyek lebonyolításához. A tervek szerint a stadion tetején, egy 25 méter széles és több mint 400 méter hosszú, dunai panorámás futó- és görkorcsolyapálya épül, míg a szabadidős részen street workout felszerelések kapnak helyet.  Készül egy új gyalogos kábelhíd is, amely átvezet a csepeli szigetcsúcson 2023-ra szintén elkészülő szabadtéri edzőpályákhoz, illetve a fedett csarnokhoz. A fedett-nyitott tetőszerkezet városi pergolaként, az alatta elterülő nyitott sportgyűrű városi köztérként jelenik meg a Duna-parton.

 

KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

 

Az Atlétikai Központnak a verseny lebonyolításán és a profi sportolók edzésén túl fontos szerepet szánnak a szabadidő- és az utánpótlássport fejlesztésében is. A lakosság mellett a közeli diákvárosban élők számára is sportolási lehetőségek széles tárháza nyílik majd meg, edzőpályák, futókör és számos egyéb lehetőség formájában.  A csarnok körüli területet sétányok és parkok szegélyezik majd.

 

 

 

Nem csak a sport profitál a fejlesztésből

 

2023 augusztus végén csapatokkal együtt közel nyolcezer akkreditált személy, valamint több tízezer szurkoló érkezik a magyar fővárosba, akik összességében ötszázezer vendégéjszakát töltenek a fővárosunkban.  A londoni vb-n naponta körülbelül 70 ezren látogatottak ki a stadionba, míg a berlini Eb-n 60 ezres volt a nézőcsúcs. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint: az előző, londoni vb tapasztalatai alapján a televízióban több mint egymilliárdan is láthatják a magyar főváros legszebb arcát, ami a remények szerint évekre, évtizedekre jelentősen fellendíti a magyar turizmust, vendéglátást. Fürjes Balázs főépítész pedig úgy fogalmazott: „A világbajnokság munkahelyeket teremt, több tízmilliárd forintnyi közvetlen és közvetett bevételt jelentenek a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek, és lendületet ad Dél-Pest, Észak-Csepel városfejlesztéseinek.”

 

 

 

Főszerepben a környezet.

 

Mindkét létesítmény komoly környezetvédelmi beruházás is egyben. Az evezőspálya kialakítása során kiemelt szempont volt a meglévő természeti adottságok, a fennálló ökológiai egyensúly megtartása. A bővítés miatt kikerülő iszap és szennyezett föld talaj-, talajvíz- és felszíni vízminőség-javulást eredményez. Így az evezős pálya létrejötte az egészségmegőrzésben is jelentős szerepet kaphat. A befolyó csapadék- és kevert szennyvíz-bevezetések megszüntetése miatt szintén vízminőség-javulás várható.  Ezzel egy időben a jelenleg elhanyagolt, Duna-parthoz méltatlan állapotban lévő partszakasz a fejlesztést követően megújul, rendezetté válik.

 

 

Az atlétikai központ fejlesztése egy elhanyagolt ipartelepeken valósul meg ahol egy erősen környezetszennyező cementgyár működik évtizedek óta. A barnamezős beruházás módosított terveinek köszönhetően a több emelet magas vasbeton házak helyett, egy fás-ligetes parkkal körülvett Atlétikai Központ létesül, amely valósággal belesimul a tájba.

 

 

 

 

L.I