Az elmúlt években egyre több terv látott napvilágot lakótelepünk jövőjét illetően. Egy korábbi tervpályázaton neves építészek vetették papírra elképzeléseiket Budapest legzöldebb lakótelepének elkövetkező ötven esztendejével kapcsolatban. A nagyívű víziók azonban semmit sem érnek az itt élők bevonása nélkül. A legjobban ők tudják, hogy mire van szükségük, milyen problémákkal küzdenek. Éppen ezért hívta meg Ferencváros Önkormányzata egy közös beszélgetésre a lakótelepen élőket. Az est apropóját nemcsak maga a közösségi tervezés megindítása adta, hanem egy reális projektelképzelés is. Kerületünk 150 millió forint támogatást nyert el egy lakótelepi főtér kialakítására. Az Önkormányzat, amennyiben az itt élők úgy döntenek, hogy szükségesenek érzik a főteret, akkor további több száz millió forintot biztosít a projekthez. Minderről dr. Bácskai János polgármester beszélt március 20-án este a Közösségi Házban összegyűltek előtt. A polgármester azt is kiemelte, hogy első körben a lakótelep lakóinak döntést kell hozniuk magáról az ötletről, majd abban az esetben, ha támogatják, akkor a tervezés során egészen a részletekig bevonásra kerülnek.
Az est folyamán más problematikus területekről is szó esett. A polgármester ígéretett tett arra, hogy a kérdéseket tematikusan összegyűjtik az Önkormányzat munkatársai és a következő találkozón már a megoldási lehetőségekről is beszámol.
A fórumon egy új online felület elindítását is bejelentette az Önkormányzat sajtófőnöke, a fragora.hu felületet kíván biztosítani a közösségi tervezéshez is kapcsolódó szavazások lebonyolításához.
Jelenleg a lakótelep fejlesztésekkel kapcsolatban az első eldöntendő kérdés, hogy megvalósuljon-e a Valéria tér helyén egy főtér. Ehhez a döntéshez kívánunk segítséget nyújtani az elkövetkező hetekben azzal, hogy építészeti és várostervezési oldalról bemutatjuk a lehetőségeket. Szavazni online formában regisztrációt követően a hamarosan induló fragora.hu weboldalon lehet, hagyományos formában pedig jövő hét hétfőtől a lakótelepi ügyfélszolgálati irodában.