A belső-ferencvárosi katolikusok régóta tagjai a mai Ferencvárosnak, kétszáz éve rendelkeznek önálló plébániával. Az általunk ismert templom elődjét az 1838-as árvíz olyan súlyosan megrongálta, hogy a felújítás helyett, egy új impozáns templom megépítése jobb megoldásnak tűnt. Az építkezés védnöke Erzsébet királyné volt, aki pénzzel is támogatta a beruházást.

A templom 1867-től 1879-ig épült neoromán stílusban Ybl Miklós tervei szerint. Ybl akkoriban a legismertebb magyar építész volt, aki később az Operaházat és a Szent István bazilikát is tervezte.

Az építkezés több mint egy évtizede nem volt problémamentes. A nagylelkű támogatók és pártfogók jelenléte ellenére 1872-re elfogyott a pénz és a munkálatok csak másfél évvel később folytatódtak. Azonban az ügy fontosságát mutatja, hogy a hiányzó összegeket a bazilika építéséből vonták el.

Forrás-Vasárnapi-Újság-1879-október-12

 

A folyamat eredménye lenyűgöző lett. A Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templom téglával és sóskúti kővel burkolt épülete 66 m hosszú, a kereszthajónál 21 m, három apszissal rendelkezik, legmagasabb pontja  a homlokzati középtorony pedig 66,7 m magas.

A szentelésének 140. évfordulóját ünneplő épület története nem mentes a viszontagságoktól. Az I. világháborúban a toronyban lakó hat harang közül a három legnagyobbat elvitték ágyút önteni. A II. világháború során a templom súlyosan megsérült, a falak és boltozatok  díszítőfestése, valamint az ólomüvegezett ablakok is megsemmisültek.Az 1956-os harcok sem kímélték az épületet, hiszen Corvin köz körül zajló összecsapások a környező városrészeket is érintették.

A 2018 áprilisában megkezdett restaurálás, az altemplom bővítése és a környezetrendezés közel egymilliárd forintba kerül. A munkálatok felelős tervezője Kruppa Gábor Ybl-díjas építészmérnök.

Eddig, 1500 négyzetméternyi belső vakolatot hoztak rendbe és 5000 négyzetméteren javították ki a külső homlokzat kő- és téglaburkolatát. Ez utóbbiakat egy különleges műgyanta alapú anyaggal kezelték, így azok vízlepergetőek lettek és jobban ellenállnak a szennyeződéseknek. Felújították a tetőszerkezetet, ezáltal a harangtorony és a lépcsőházi tornyok is pikkelyes rézlemezből kialakított tetőt kaptak.

Már folyamatban van a felújítás második szakasza, amelyben a templom belsejét állítják helyre.  Rekonstruálják a Lotz-freskókat, a belső díszítőfestéseket és szobrokat. A templom új világítást is kap. Ezenfelül a ferencvárosi önkormányzat négymilliós támogatásának hála, újjá varázsolják az évtizedek óta működésképtelen toronyórát is.

 A munkálatok végső befejezése a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra várható.

 

L.I