A polgármesterek nem mindig szeretnek választási vereségük után beülni a képviselői padsorba. Egyértelmű volt, hogy folytatja a kerületi munkát?

Igen. Az előző polgármesternek, Dr. Gegesy Ferencnek tulajdonítják a mondást, hogy nem lesz ott kántor, ahol előtte plébános volt. Én másképp gondolkodom. Az eddigi öt választási ciklusból hármat ellenzékben töltöttem, így számomra nem idegen a pálya. Másrészt a 20 éves képviselői múltam akkora tapasztalatot és szeretetet jelent Ferencváros iránt, hogy nem tudnám csakúgy abbahagyni. A sportolók is, ha hirtelen vonulnak vissza, súlyos következményekkel számolhatnak. Mi mindig komolyan gondoltuk a konstruktív ellenzékiséget, tehát ügyek mentén politizálunk. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy érdemes nagyon másképp vezetni Ferencvárost. Másrészt az új képviselők most sok olyan „kampányízű” információt hallanak, aminek a fele sem igaz. Polgármesternő szereti a tolvajbandázást hangoztatni, ez a másik ok, amiért itt kell lennem, hogy a szemembe mondhassák a vádakat. Amikor azonban már kezdetét veszi az önkormányzati munka, ezeknek a megnyilvánulásoknak nincs helye az ülésteremben, de szerencsére látom a jeleket, hogy kezd megnyugodni a légkör. Meglepett, hogy az új képviselők milyen őszinte érdeklődéssel figyelik, mit mondunk mi, régiek, én pedig igény szerint készséggel megosztom a tapasztalataimat. Örülök annak is, hogy Dr. Gegesy Ferenc lett a polgármesternő tanácsadója, hisz az ő 20 éves tapasztalata, sikerei, tudása komoly hátteret jelenthet a vezetésnek. Viszont hiányolom a személyes jelenlétét az üléseken, mert például a költségvetési vitában óriási segítséget nyújthatna.

Az új vezetés „rendcsinálást” hirdetett, az ön által irányított hivatal esetleges pazarló, vagy jogszerűtlen gyakorlatait vizsgálja. Ön ezt politikai boszorkányüldözésnek tartja?

A kommunikációs részét igen. Viszont teljesen normálisnak tartom, hogy egy átvételnél át kell nézni a kötelezettség vállalásokat, mi a jogos, mire van szükség, és amire nincs, azt a szerződést az önkormányzat felbontja. Ha pedig törvényszegésre bukkan, meg kell tennie a feljelentést. Viszont emellett elhangzik rengeteg feltételezés, bizonyíték nélkül. Emlékezzünk arra az esetre, amikor azzal vádolt meg az ellenzék, hogy ingyen adtam parkolási engedélyt egy ferencvárosi vállalkozónak, akivel együtt indultam egy vitorlásversenyen. Én akkor tettem egy feljelentést a parkolási cégünk ellen, hogy a nyomozó hatóság derítse ki az igazságot. Kiderült, hogy a parkolási cég informatikusának gépén, az ő jelszavával belépve valaki becsempészte a vállalkozó rendszámát a törvényesen mentességet élvezők szűk listájára. Bizonyíték azonban nem volt, a tettest nem lehetett azonosítani. Ez ráadásul már senkit nem érdekelt, miután a 444 megírta a „botrányt”. Még a barátaim közül is a mai napig sokan hiszik, hogy adtam parkolási bérletet az illetőnek. Tehát itt is nekem, a rágalmazottnak kellett bizonyítanom, mit nem tettem. Miért nem a vádat megfogalmazó bizonyítja a kijelentését? A mai jogi keretek között, ha egy közszereplő állít valamit valakiről, a sértett az Alkotmánybíróságig is elmehet, mert a véleménynyilvánítás szabadsága felmenti a vádlót erkölcsi kötelessége alól. Tehát Baranyi Krisztina bármit mondhat rólunk következmények nélkül. Ez ellen teljesen védtelenek vagyunk.

Az eddig felderített ügyek között milliós ügyvédi megbízásokról, indokolatlan kifizetésekről, magánzsebekbe vándorló parkolási bevételekről számolt be a vezetés. Ezekkel kapcsolatban érez személyes felelősséget?

Minden felelősséget érzek és vállalok, de nem ebben a kontextusban. Takargatnivalóm, szégyellnivalóm nincs. Csak általánosításokat hallok, hogy milyenek ezek a fideszesek. Tegyük ki a szerződéseket az asztalra, és nézzük át a pontjait. Bizonyítsák be például, hogy egy ügyvédi megbízás mögött nincs valós teljesítés. Jó példa az új vezetés kommunikációjára a Veres László (a Ferencváros újság volt főszerkesztője – a szerk.) elleni támadás, akit azért hurcoltak meg a közösségi médiában, mert végzettsége szerint úszómester. A logika szerint akkor Baranyi Krisztinát akár nevezhetnénk palacsintasütőnek is. Pedig attól, hogy ő sütött palacsintát életében, még a világ legjobb polgármestere is lehet. Ez finoman fogalmazva nem korrekt. Megbélyegezni embereket oda nem illő dolgokkal.

A választások után 3 hónappal hogyan tekint vissza az előző ciklusra? Van, amit másképp csinálna?

Egyelőre nem látok ilyet. Nézzük azt az esetet, amikor pár napja elzárták a gázt egy régi Márton utcai házban, mert életveszélyessé vált a gázvezeték hálózat, ezért pedig a polgármester engem okol. Természetesen egy ilyen veszélyes helyzetben meg kell tenni a szükséges lépéseket, és rendbe kell hozni a csővezetéket. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a városrehabilitáció nem tud olyan gyorsan haladni, ahogy ideális lenne. 40 ház maradt hátra, melyekben valóban rossz állapotúak a közművek. 30 éve kérdés, hogy végezzen-e ezekben az ingatlanokban felújításokat az önkormányzat még a rehabilitáció előtt. Egy ilyen háznak a legszűkebb felújítási költsége fél milliárd forint, tehát a 40 házhoz 20 milliárd forint forrásra lenne szükség. Ennyi nincs. Ha az új vezetés tud olyan alternatívát kínálni, ami jobb, mint a miénk volt, akkor lehet, hogy azt mondom majd, másképp kellett volna csinálnunk. A fő értékmérőm, hogy megtettem-e mindent, ami tőlem telik. Erre igen a válaszom.

Átláthatóság, korrupciómentesség, környezetvédelem. Mit gondol az új szemléletről? 

Mindennel egyetértek. Csináljanak mindent jobban, mint mi. Ebben segíteni is fogunk. Azt tudom ígérni, hogy tényleg konstruktívak leszünk. Azt viszont látom, hogy a parkolással kapcsolatos ígéretük, hogy jobb és nyereségesebb lesz, nem reális. De nem akarok jóslatokba bocsátkozni, mert a kezdő csapatnak időt kell hagyni, hogy felvegye a fordulatszámot. A választások óta eltelt három hónapból effektíve 6 hetük volt munkára, így még nem érdemes véleményt mondani. Amikor én lettem polgármester, márciusig annak is örültem, hogy betaláltam a szobámba.

Baranyi Krisztina és Ön között az elmúlt 5 évben is puskaporos volt a hangulat, éles szócsatáik az ülések elmaradhatatlan epizódjait jelentették. Az átadás-átvételnél a kézfogás is elmaradt. Miért?

Sajnos a kampányban túlléptek egy határt. Tudták, hogy büntetlenül azt állíthatnak rólam, amit akarnak. A polgármesternő kommunikációs kormányzásának része, hogy bekiabálok a médiába valami hangzatosat és reményt keltőt, aztán meglátjuk, mi lesz. Vagy éppen tolvajozok, korruptozok úgy, hogy semmit nem bizonyítok. A kézfogás elmaradása szerintem érthető. A sportéletben néha hallani, milyen faragatlan volt egy focista, mert nem fogott kezet az ellenfél egyik játékosával. De előtte olyat belerúgott az illető, hogy majdnem lesántult. Viszont, ha az egyik csapat sportszerűen győzi le a másikat, jó szívvel gratulálnak egymásnak. Október 13-án én kifejeztem jókívánságaimat. Aztán a választások másnapján Baranyi Krisztina reggel 8-kor odaállt a polgármesteri iroda elé, azt állította, hogy bent iratmegsemmisítés folyik, börtönnel fenyegetett engem és képviselőtársaimat, a köztisztviselőkkel pedig közölte, tudja, ki volt Fideszes, és mit követtek el. Hogyan várható el ezek után, hogy kezet fogjak vele? Egy polgármesternek, úgy gondolom, egy egész kerület képviselőjeként nemesebb lélekkel, nagyvonalúbban kell viselkednie.

Akkor a jövőben marad az ellenséges viszony?

Ha bebizonyosodik, hogy nem követtünk el semmit, és a polgármesternő megköveti a megvádolt személyeket, illetve bocsánatot kér a megsértett köztisztviselőktől, semmi akadálya, hogy kezet fogjunk. Ez részemről neveltetés kérdése, ne keverjük össze a megbocsájtással. Én már rég megbocsájtottam mindent. Ha kiderül, hogy valaki hamis állításokat tett, akkor a hibát el kell ismerni.

Mire számít a testületi munkában? Az öt tagú Fidesz frakció milyen célokkal vág neki 2020-nak?

Ferencváros javát szolgálva ügyek mentén politizálunk. Meg lehet nézni, hogy az eddigi szavazásokon is rengeteg előterjesztést megszavaztunk. Az eddig látott 6 hétből nagyjából látszik, mire számíthatunk a következő 5 évben. Baranyi Krisztina nem vette komolyan a pártokat, akik keserű szájízzel belementek, hogy az 5 győztes pártból csak egyetlen egyet képviseljen alpolgármester. A polgármesternőnek ez a kompromisszumra nem hajló hozzáállása konfliktusokhoz vezethet.

(T.D.)