Pontosabban az történt, hogy a terület tulajdonosa nem tudta eladni a telkét a szomszédos ingatlanokon már lakótömböket felhúzó török beruházónak, mert az akkor érvényben lévő építési szabályzat tiltotta az általuk tervezett terület beépítését. A vállalkozó erre megkereste az önkormányzatot, kötöttek egy egymillió eurós támogatási szerződést, majd megváltoztatták az építési szabályzatot, aminek értelmében dupla akkora terület beépítése vált lehetővé. A török befektetőnek így már megérte megvenni a telket, és szabaddá vált az út az építkezés előtt.

A jogszabályok kijátszására sajnos lehetőséget biztosít, hogy a helyi, kerületi műemlékvédelmi szabályokat felülírja a főváros épületvédettséget szabályozó rendelete. Ráadásul még ezt is fellebbezheti az örökségvédelmi szabályozás, ahogy ma a műemlékvédelmet hívják, mivel az önálló műemlékvédelem megszűnt, a terület a miniszterelnökség alá került.

Míg a régebbi szigorú szakmai szabályok szerint egy műemlékvédelem alatt álló ingatlanban még egy kilincs kicseréléséhez is engedélyek sokasága kellett, addig ma bizonyos beruházásoknál egy-két hónap alatt minden előírás fellazítható, felülírható. Az is igaz, hogy eddig nem érdekelt senkit, hogy mi lesz a Soroksári úti Vágóhíd sorsa. A ferencvárosi rozsdaövezetben sok ilyen jellegű épület áll, amit, ha nem rehabilitálnak, lepusztul. A ferencvárosi Közvágóhíd talán az egyik legszebb ipari épületegyüttes volt nem csak a fővárosban, de az egész országban.

2014-15 környékén az ingatlankonjunktúra meglódulásával, amikor beruházók hada érkezett a kerületbe, az önkormányzat talán megpróbálhatta volna a helyi magántőke felé terelni az arra érdemes épületeket, hogy egy kis ráfordítással megóvja őket. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy nagyon sok esetben sem a kerületnek, sem a fővárosnak, és talán az államnak nincs elegendő tőkéje adott területek, ingatlanok megmentésére. Miközben fontos lenne megőrizni közvetlen környezetünk arculatát, és mi több, az élhetőségét. Példaként említhető, hogy az önkormányzat a tervezett atlétikai stadionnal kapcsolatos beruházás egyik feltételeként szabta a Nagyvásártér teljes körű felújítását.

(H.P.)

Forrás: Ferencváros újság.