– A Magyar Olvasás Társaság kezdeményezésére 2005 óta szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. A négyszög alakú tér közepén lévő Kerekerdő parkra tavaly óta a másik nagy mesemondónk, Lázár Ervin szobra vigyáz, aki azt üzeni, meséljünk minél többet gyermekeinknek, mert a velük töltött időt nem pótolhatja semmi – jelentette ki a rendezvényt megnyitó Kállay Gáborné alpolgármester, aki köszöntőjében a jeles nap ihletőjéről is megemlékezett. – Aki Benedek Elek meséin nőtt fel, az hazafiságot, tiszta erkölcsöt, tisztességet, illemtudást tanult, megismerte a nép, a falusi munka és az édes anyaföld szeretetét – mondta.

A Mesenapot Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontemberének gyerekzenekara, a Hahó Együttes koncertje nyitotta, amelynek dalai a Föld védelméről, az ökotudatosságról mesélnek. A rendezvényre rengeteg kisgyermekes család látogatott ki, melyek a népmesék világát időző kreatív programokon vehettek részt. A kézműves sátorban csutka- és rongybabát lehet készíteni, és lehetőség volt egyszerű, népi hangszereket is fabrikálni. A színpadon két bábszínház, a Batyu és a Barboncás interaktív mesejátékot adott elő, Lázár Ervin szobra köré pedig egy különleges hangszerbemutatót szerveztek. A játékos „fúziós koncerten” egymás mellett szólalt meg a tuba, a mandolin, a kecskeduda és a gitár, melyekkel népzenét, és megzenésített verseket adtak elő a muzsikusok. A Mesenapra gyermekrajz-versenyt is hirdettek. A Kedvenc mesém címet viselő kiírásra 50 pályamű érkezett, melyek közül a legszebbeket a parkban ki is állították.

A színpadon eközben egymást követték a fellépők. A tradicionális roma zenét képviselő Khamoro Budapest Band és a Romano Glaszo ezúttal gyerekbarát dalokkal érkezett, utóbbi a Csigabiga, gyere ki! cigány verziójával a felnőttek hangulatát is feldobta.

Egy napra a Játékos Tudomány című, interaktív kiállítás is a parkba költözött, hogy felvonultassa a legváltozatosabb ügyességi játékokkal. A legkedveltebb szórakozást az egyes érzékeink (látás, hallás) kizárásával megoldandó feladatok jelentették.

Rengetegen voltak kíváncsiak a nap sztárfellépője, a Kossuth- és Jászai-díjas Halász Judit koncertjére, akinek gyermekdalain generációk nőttek fel. A Csiribiri koncerten magyar költők megzenésített versei is elhangzottak a színész-énekesnő tolmácsolásában.

(Forrás: Ferencváros újság)