Az ország egyik legkiválóbb gyermekklinikája a tűzoltóutcai. A több mint 130 éve működő kórház célja, hogy pozitív környezetben, a lehető, legjobb ellátást biztosítsa a beteg csöppségeknek. Ez a kórház adott otthont az első citogenetikai vizsgálatnak Magyarországon, és itt alakult meg az országos gyermek-leukémiai és onkológiai hálózat is.  A hagyományos csecsemő – és gyermekosztály mellet speciális, molekuláris genetikai (DNS diagnosztikai) laboratórium is üzemel az intézményben.

 

 

FR: MTI/Kovács Tamás

 

A klinika a holisztikus ellátást tesz lehetővé, hiszen falai köz az általános sebészettől, a gasztroenterológián át, az onkológiai osztályig számos osztály helyet kapott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ez az intézmény látja el a legspeciálisabb problémákkal érkező gyermekeket az egész országban. Természetesen a különféle osztályokon, magasan képzett orvosi személyzet teljesít szolgálatot nap, mint nap. Ennek köszönhetően az intézmény komoly nemzetközi hírnévvel is rendelkezik. Ebből kifolyólag az intézményben, a magyar mellett, angol és német nyelven is folynak egészségügyi szakképzési programok, ahol a gyógyítók következő generációja tanul.

A közelmúltban végrehajtott 400 milliós fejlesztési program keretei közt, a hematológiai osztályt korszerűsítették. Baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó speciális légtechnika és nyomásszabályozó rendszert építettek be a kórtermekbe. Az új rendszer segítségével jelentősen csökkent a kórházi fertőzések kockázata és egyúttal jelentősen javulhatnak a súlyos gondokkal küzdő kis betegek felépülési esélyei.  Kialakításra került továbbá egy olyan szenzitív monitorrendszer is amellyel minden gyermeket folyamatosan megfigyelhet az ügyeletes személyzet, így biztosítva, hogy minden  felmerülő gond azonnal orvoslásra kerülhessen.  Jelenleg a daganatos megbetegedésekkel küzdő apróságok gyógyulási aránya európai szinten is kiemelkedő (80%), de a fejlesztésektől azt várják a szakemberek, hogy a jövőben még több gyermek nyerheti vissza egészségét, az intézményben.

 

fr: semmelweis.hu

 

Bácskai Jánosa kerület polgármestere az átadóünnepségen kifejtette, hogy

az egyetem intézetei otthonra találnak a kerületben, ezáltal pedig Ferencváros is otthon lehet a gyógyításban.

Bácskai megemlítette, azt is hogy a gyermekklinika nem az egyetlen nagy egészségügyi fejlesztés a kerületünkben, hiszen itt épül meg Dél-pesti Centrumkórház is, amely a legnagyobb a fővárosban megépülő centrumkórházak közül.

A fejlesztés kiterjedt a közösségi terek felújítására és a vízellátó rendszert is korszerűsítették. A fejlesztések sorának még nincs vége. Jövőre újabb 200 millió forintot fordítanak a kórház további modernizációjára.

 

 

L.I