A Magyar Népmesék napját 2005 óta ünnepeljük azzal a céllal, hogy a mesei hagyományok, a fabulák bölcsességei fennmaradhassanak.
A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban már tizenkét évvel ezelőtt is szerveztek meseolvasást a magyar népmesék előtt tisztelegve. Az intézmény könyvtárosai az elmúlt esztendők hagyományait ápolva mindig készülnek a jeles napra.

Idén a „digitális bennszülöttek” számára – az olvasóvá nevelés jegyében – készítettek egy izgalmas játékot. Nyolc QR-kódot rejtettek el az iskola épületében, amelyek leolvasásával a diákok egy-egy feladványt és az azok megoldásához szükséges meséket találtak. A megfejtésekkel egy értelmes mondatot rakhattak össze, amely Mátyás királyhoz kapcsolódott, és így hangzott: „Ne féljen alattvalói mérgétől és tőrétől az, aki igazságosan és törvényesen uralkodik.”
A napot Beleznay Tamás igazgató nyitotta meg, aki az iskolarádión keresztül mesélt a diákoknak, majd kezdetét vette a hagyományos „Nagyok mesélnek kicsiknek” program. A vállalkozó szellemű tanárok is készültek: a Mátyás-év részeként, – hiszen 575 esztendeje született Hunyadi Mátyás, akit 560 éve koronázták meg – a felolvasók idén főként az igazságos királyról szóló történeteket választottak.

A QR-kódos játék és a „Nagyok mesélnek kicsiknek” résztvevőinek jutalma az volt, hogy Puskás Peti, – aki zenekarával már az évnyitón is fellépett – mesélt nekik. A népszerű énekes közvetlen stílusa által hamar megtalálta a közös hangot a diákokkal, akikkel olvasásról, családról, szülő-gyerek viszonyról is elbeszélgetett. Puskás Peti külön felhívta a fiatalok figyelmét a családi kapcsolatok fontosságára, ezért is esett a választása a Mátyás király és a szegény favágó című mesére. Az iskola tanulói nagyon örültek a sztárnak, aki végül csak nehezen jutott ki az iskola épületéből, ugyanis mindenki szelfizni akart vele.
A program záró részében az iskola meghívott vendégei meséltek az alsós diákoknak. Kállay Gáborné rövid köszöntőjében megemlékezett a kerület jeles író-mesélőjéről, Lázár Ervinről, és bevallotta, maga is nagyon szeret mesélni. Kezdeményezésére indult az idősügyi programok között a Mesélj nekem, Nagyi! című sorozat is. Az alpolgármester a Mátyás király és az öreg szántóvető című művet olvasta fel az iskola dísztermében helyet foglaló első és második osztályosoknak. Ezt követően Csőváriné Gurubi Judit és Garamvölgyiné Mérei Judit, a Belső-Pesti Tankerületi Központ munkatársai mondták el meséiket az igazmondó juhászról és a cinkotai nagyiccéről.

Forrás: Ferencváros újság>Heti ügyek</span>