A Déli városkapu program kerületünket érintő részleteiről már több cikkben beszámoltunk. Foglalkoztunk a kerület partján felépülő diákvárossal, illetve az ahhoz közel létesülő sportkomplexumokkal. Múlt héten pedig a területet érintő közlekedésfejlesztéseket is összefoglaltuk. A Déli városkapu programról szóló cikksorozatunk záró részében a Dél-pesti Centrumkórházzal foglalkozunk.

A budapesti kórházak fejlesztése régóta napirenden van mind a kormány mind a kerületek vezetői előtt. Bár az intézmények fejlesztése korábban is kiemelt cél volt, a főváros fejlettsége miatt Budapesten nem lehetett Európai Uniós forrásokat felhasználni, szemben az ország többi részével.  Ennek eredményeként vidéken 500 kórház és sok száz rendelőintézet került felépítésre, illetve felújításra az elmúlt években, míg Budapesten ennél jóval kisebb léptékű fejlesztések valósulhattak meg. Eddig. A főváros az agglomerációval együtt nagyjából 4 millió ember egészségügyi ellátásról gondoskodik, így a kormányzat döntése alapján saját forrásokból fejlesztik a budapesti ellátást.

 

fr: magyaridok.hu

 

Miért van szükség a szuperkórházra?

A fővárosi kórházak fejlesztése különleges figyelmet igényelt szakma és a kormányzat részéről is. Kezdetben két koncepció vetélkedett egymással. Az egyik terv szerint rendelkezésre álló forrásokból, a már meglévő budapesti kórházakat kellett volna felújítani, bővíteni. A másik tervezet szerint a szerteágazó és nehezen koordinálható intézményi rendszer helyett néhány nagy területű, könnyen megközelíthető új kórház építése tűnt célszerűnek.

A szuperkórházak koncepciója győzött. Ennek oka az volt, hogy a jelenleg működő 22 kórház és 30 klinika háromnegyede 1980 előtt, majdnem harmada pedig még az 1800-as években épült. A szétszórt ellátás pedig komoly gondokat okozott abban, hogy a mentők által vagy önállóan érkező betegek megtalálják azt az ügyeletes kórházat ahol megfelelő ellátást kaphattak.

A tervek három szuperkórház megépítését tűzték ki célul. Az észak-pestikórház a Honvédkórház bázisán, a dél-budai régió lakosait a XI. kerületben, a Dobogó városrészen felépítendő új szuperkórház, dél-pesti szuperkórház pedig az Országos Kardiológai Intézet–Szent István–Szent László Kórház területén épül fel. E három közül a legnagyobb és legmodernebb a kerületünkben megvalósuló Dél-pesti Centrumkórház (DPC), melyet a Déli Várkapu program keretében hoznak létre.

 

fr: zda.hu

Mivel hazánkban még soha nem épült ilyen nagyméretű és fejlett kórház, a tervezésnél külföldi példákat vettek alapul. Többek közt osztrák, amerikai, holland és dán modellek – bevált megoldásaira építettek.

Az intézmény létrehozása, mind építészeti mind orvosi szempontból nagy kihívás a szakembereknek, hisz az elmúlt 100 év legnagyobb hazai fejlesztéséről beszélünk. A centrumkórház egyfelől nagy kiterjedésű alapterületen biztosítja a legmagasabb színvonalú, folyamatos 24 órás ellátást, másrészt a jövőben itt helyet foglaló intézmények felölelik a gyógyítás teljes spektrumát a járó- és fekvőbeteg-ellátáson át az olyan egészen speciális területekig, mint a transzplantáció, az égésplasztika, a gyermekszív központ, vagy a fertőzőbeteg-ellátás.

 

 

Az épületek elhelyezése is a gyógyítást szolgálja.

A főépület egy központi tömböt, és hat hozzá kapcsolódó épületszárnyat foglal magában. A központi műtéti-diagnosztikai tömb a komoly technológiát igénylő szakmai, technológiai területeket tartalmazza, míg járóbeteg és fekvőbeteg osztályokat a toronyépületek fogadják be.

 

fr: ZDA.hu

 

A DPC úgynevezett “egykapus” kórház lesz. Ez azt jelenti, hogy az emberek rögtön a főépületbe lépnek, ahonnan a megfelelő helyre irányítják majd őket. A tervezett épület egyik legfontosabb alapvetése ugyanis az, hogy a kórházba érkező beteg a lehető legrövidebb idő alatt a legmagasabb szintű ellátást kaphassa meg. Ez a bizonyos kapu a Nagyvárad tér felől lesz és közvetlenül a Nagyvárad téri aluljáróból is elérhető lesz. Csak a sürgősségi ellátás –mentőbejárás – történik a hátsó kapun keresztül, biztosítva a sürgősségi betegek gyors ellátását és megfelelő elválasztását a többi betegtől. Ezt a szempontot az épületek tervezésénél folyamatosan kiemelten kezelték. Így olyan nem fordulhat elő, hogy egy súlyos, operáción átesett beteget a látogatók szeme előtt toljanak végig a folyosón, vagy egy várótermen.

A 188 MILLIÁRD FORINTBÓL épülő létesítmény 190 ezer négyzetméteres alapterületű lesz. Az 1400 ággyal rendelkező kórházban a szobák többsége kétágyas lesz, kivéve a speciális területeket, mint az égési vagy fertőző osztály. Ez utóbbiakban jellemzően egy ágyas kórtermeket alakítanak ki.

 

 

Nemzetközi tapasztalatok és számos kutatás igazolja, hogy a betegek felépülését nagymértékben befolyásolja, hogy milyen környezetben gyógyulnak. A kórházi tartózkodás alatt szükségük van a betegeknek arra, hogy ne ágyban fekve kelljen eltölteniük az időt, hanem a természet közelében lehetőségük legyen kikapcsolódni, nyugodt körülmények között találkozni a családtagjaikkal. Ezért a tervezők a kórtermek kialakításánál ügyeltek arra, hogy a hozzátartozók kényelmes körülmények közt lehessenek a betegek közelében és a betegek kisétálhatnak a tetőkertekre, vagy az épületek közti parkokba.Ennek érdekében megtartották a műemlék jellegű bejárati épületet, a levegős, sok zöldfelülettel és ősfákkal rendelkező tagolást, valamint az egykor központi helyen álló kápolnát is.

 

fr: ZDA.hu

 

A délpesti szuperkórház igazi high tech intézmény lesz.

 

A tervezésnél egyaránt figyeltek arra, hogy az épület alkalmas legyen a már létező és a jövőben várható technikai eszközök befogadásra is. Az intézményben elsőként kapnak helyet az országban sokkarú robotműtők – úgynevezett Da Vinci műtők –, amelyek az orvosok kézmozdulatainak tized, századrészét képesek műtét közben lekövetni.  Az orvosok munkáját több mint 40 műtő segíti. A fent említett hibrid és Da Vinci műtők mellett külön fertőzőbeteg műtő, valamint 10 egynapos műtő is helyet kapnak.

 

fr: ZDA.hu

 

A sürgősségi esetek fogadása, a lehető leggyorsabb szakszerű ellátás érdekében különleges, kétszintű triázs-rendszerben történik, amely hatékonyan látja el a betegek osztályozását például attól függően, hogy szív- és érrendszeri, baleseti vagy általános ellátásra van-e szükségük. A kórház rendszere úgynevezett smart hospital számos újítással szolgál.Az épület üzemeltetéséért bonyolult algoritmusokkal működő informatikai rendszer felel. Robotok végzik a szállítási feladatok egy részét, és digitális adattovábbítással gyakorlatilag papírmentesen működik majd az intézmény.

 

Könnyen elérhető

 

A tervezés során kiemelt szempont volt annak modellezése, hogy egy adott beteg milyen úton – helikopterrel, mentővel, járó betegként – érkezik a kórházba. Az intézmény a gyorsforgalmi és főút hálózaton (M5, M4, 4-es, 5-ös, 51-es főutak) az ország bármely pontjáról, valamint a kórház vonzáskörzetéből is könnyen megközelíthető. Tömegközlekedéssel pedig a 24-es villamos és 3-as metró segítségével közelíthető meg közvetlenül. Az autóval érkezőknek pedig 1200 parkolóhelyet alakítanak ki.

 

fr:ZDA.hu

Nem csak kórház

A DCP nemcsak a legmagasabb szintű ellátást biztosító egészségügyi centrum lesz, hanem oktatási és kutatási központként is funkcionál. Az orvos-technológiai berendezések és laborok a korszerű betegellátás mellett a tudományos kutatást is szolgálják. A Campus-kert egyik oldalára tervezett épületben irodák kapnak helyet, míg a kert másik oldalán korszerű oktatási központ létesül, amelyben többek közt a Pécsi Tudományegyetem hallgatóit képzik majd. A medikák így első kézből szerezhetnek majd tapasztalatokat a gyógyítás terén.

A kiemelt beruházás, amely Ferencvárost egészségügyi szempontból az egyik legjobban ellátott kerületté emeli, 2020 elején indul és várhatóan 2025-re készül el végleg.

 

 

 

L.I