Kerület Ferencváros Önkormányzata 6,1 millió Ft Uniós támogatási összeget nyert el még 2017-ben, azzal a céllal, hogy csatlakozzon az ASP-hez, a folyamat most zárult le.

Mi az ASP?

Az ASP (Application Service Providing) – magyarul alkalmazás-szolgáltatás egy új felhő alapú rendszer melynek lényege, hogy a csatlakozó intézmény vagy cég,  a helyett, hogy saját forrásokból drágán vásárolna  informatikai eszközöket a korszerűsítéshez, bérli a szolgáltatást egy erre szakosodott partnertől.

Miért van erre szükség?

A kérdés jogos, de a válasz egyszerű; mert ez a jövő. Évről évre nő az egyes önkormányzatok adminisztrációs terhe, miközben az átlagemberek ügyintézésre fordítható ideje egyre csökken. Ennek a folyamatnak szinte törvényszerűen az a vége, hogy túlterhelt fáradt ügyintézők foglalkoznak hosszú sorokat kiállni kénytelen ügyfelekkel. Ez a kép, ismerős lehet, hiszen nem csak a hivatalos ügyek intézésekor, de a postán, bankban és számos egyéb helyen találkozhatunk vele. A jó hír viszont az, hogy a gyorsan fejlődő informatikai rendszerek rendkívül sokat segíthetnek ennek megoldásában.

 

FR: ferencvaros.hu

 

Az elektronikus ügyintézés lehetővé teszi, hogy a polgárok csak azokkal az ügyeikkel forduljanak személyesen a hivatalokhoz, amelyekhez elengedhetetlen a személyes egyeztetés. Ez kisebb sorokat és kevésbé leterhelt ügyintézőket jelent. Az elektronikus rendszer, az átvállalt feladatok miatt fontos, hogy megbízhatóan, naprakészen és stabilan működjön. Ebben segít az ASP. Hiszen ez nem csak egy tárhely szolgáltatás. A rendszer segítségével az informatikai háttér mindig naprakész, megfelelve a legfrissebb technikai és jogszabályi követelményeknek. Egy ilyen feladathoz, professzionális csapatra van szükség, amelyet az ASP keretében nem az önkormányzatnak kell fenntartania, hanem a szolgáltatónak.

 

Fontosak a zöld szempontok is.

 

Minél fejlettebb az elektronikus rendszer, annál megbízhatóbb és gyorsabb is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott feladat elvégzéséhez kevesebb papírt használnak fel, nem keletkezik irodai hulladék, az az fenntarthatóbb lesz az önkormányzat működése.

A fejlesztésből már megvalósult a szükséges eszközök beszerzése, a helyi kollégák képzése, valamit kiépítésére kerültek szak- és keretrendszer és az önkormányzati adattárház is. Széchenyi 2020 program keretében meg valósult fejlesztés várhatóan megkönnyíti a kerületi ügyintézést, és jó alapot kínál majd a későbbi fejlesztésekhez is.

 

 

 

L.I