Az elmúlt hónapokban minden korábbinál kitüntettebb figyelmet kapott a klímavédelem. Hogy látja, mi lehet az oka annak, hogy a magyar sajtóban is egyre nagyobb teret nyer ez a téma?

A téma régi, a sajtóban tapasztalt nagyobb térnyerésnek több oka is van. Talán a legfontosabb, hogy évről-évre több extrém természeti jelenséggel találkozunk, melyek már elérik az emberek ingerküszöbét és nem elég hírt adni róluk, most már az okokról is muszáj beszélnünk. Mind emberéletben, mind gazdaságilag komoly károkat okoznak az egyre gyakrabban és intenzívebben jelentkező erdőtüzek, hurrikánok, hőhullámok, aszályos időszakok és a rekordokat döntögető időjárási viszonyok. Ennek eredményeként a világsajtóban és a magyar sajtóban is egyre többet beszélnek a klímaváltozásról. A szakemberek és a környezetvédő civil szervezetek figyelmeztetései mellett a tavalyi évben egy új jelenséggel találkozhattunk, a Greta Thunberg által elindított tüntetéssorozattal. Azt gondolom, ő és a követő is is sokat tettek azért, hogy ez a téma a médiában és a politikában is nagyobb figyelmet kapjon.

Ha értékelnie kellene a jelenlegi helyzetet, akkor hogy jellemezné az aktuális állapotot a klímaváltozás szempontjából?

Itthon is az utolsó órában vagyunk, ez egy globális helyzet. A konkrét megnyilvánulásokban természetesen vannak különbségek, hiszen nálunk a tengerszint emelkedésénél és a hurrikánoknál közvetlenebb problémát okoz az aszály vagy éppen a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék és a hőhullámok.

Látjuk, mi történik a világban, nem szabad megvárnunk, amíg itthon is mindenki komolyabban szembesül a klímaváltozás hatásaival. Ma még sokan csak annyit éreznek, hogy megváltozott az időjárás, de nem fenyegetik őket közvetlenül természeti katasztrófák. Abban van a politikusok és a nagy kibocsátók felelőssége, hogy már akkor cselekedjenek, amikor ez még nem népszerű, amikor még az emberek többsége nem érti, miért van szükség korlátozó intézkedésekre. A döntéshozók már tudják, hogy mit kockáztatunk, nem kell megvárni, amíg mindenki megérti és elfogadja.

Miért van szükség klímastratégiára Ferencvárosban?

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a kibocsájtás csökkentésnek minden szinten meg kell történnie. A helyi lehetőségeket, helyben lehet kidolgozni. Általános irányelveket, csökkentési célokat, cselekvési terveket le lehet fektetni országos szinten, de ezeket utána adaptálni kell a helyi viszonyokra.

Az alkalmazkodás tekintetében nagyon fontos, hogy sok tekintetben mást jelent alkalmazkodni egy falusias környezetben, mint egy nagyvárosban. Budapesten nem az a fő probléma, hogy az aszály, a belvíz vagy az árvíz elviszi a terményt, itt sokkal közvetlenebb gondot okoznak a hőhullámok és a légszennyezettség. Egészségügyi és termelékenységi problémák jelentkeznek. Az egyik esetben plusz kiadás keletkezik, a másik esetben csökken a bevétel a kiesett munkanapok, vagy a termelékenység csökkenése miatt, ha csak a gazdasági oldalt nézzük, de ennél nyilván szerteágazóbbak a következmények. Másik fontos szempont, hogy ha helyben, közösen alkotunk meg egy klímastratégiát, akkor az abban foglaltak már közös célként jelennek meg, a helyi lakosság és a többi szereplő is sokkal inkább magáénak érezheti, így a célok megvalósulásának is nagyobb esélye van.