Csütörtök délelőtt dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrral és Prof. Dr. Andréka Péter főorvos-főigazgató úrral a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben átadta a kórház új intenzív részleget, illetve ismertettékaz Egészséges Budapest Program keretében a GOKI-ban megvalósuló jelentős egészségügyi fejlesztéseket, amelyek jobbá teszik a ferencvárosiak életét. Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el 2017-ben. A kormányzat az egészségügy fejlesztésére eddig 500 milliárd forintot költött. Emellett  2017-ben elindította a főváros és Pest megye egészségügyének fejlesztését célzó Egészséges Budapest Programot, amelyet kizárólag hazai költségvetési forrásból valósít meg. A 2026-ig tartó, több mint 700 milliárd forint értékű Egészséges Budapest Program keretében négy centrumkórház jön létre a fővárosban (Dél-budai Centrum, a Dél-pesti Centrum, az Észak-pesti Centrum, az Észak-közép-budai Centrum és az Új Szent János Kórház és Szakrendelő) valamint további 11 országos gyógyintézetben és 13 társkórházban – köztük négy egyházi fenntartású intézményben – és 32 szakrendelőben valósul meg fejlesztés. Zöldmezős beruházásként pedig várhatóan öt éven belül megépül a Dél-Budai Centrumkórház, amely az újbudaiak ellátását is könnyebbé teszi. Az Egészséges Budapest Programban kiemelt szerep jut a fővárosban működő országos intézeteknek – köztük a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek is. Fejlesztésük segíti a Nemzeti Népegészségügyi Program (NEP) megvalósítását, és hozzájárulnak a teljes lakosság ellátásának javításához. Az Egészséges Budapest Program keretében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kardiológiai CT-vel, kardiológiai informatikai rendszerrel, új képalkotó rendszerrel bővül, valamint 100-100 db Dell számítógéppel és monitorral fejlesztik az informatikai rendszert is.

Eszközök Darabszám Bruttó érték Státusz
Kardiológiai CT 1 397 891 000 Ft közbeszerzési eljárás lezajlott, az eszköz elhelyezésének kialakítása folyamatban
IMPAX kardiológiai PACS rendszer 1 117 494 050 Ft közbeszerzési eljárás lezajlott, eszközt leszállították, használatba vétel folyamatban
Dell HDD PC 100   13 560 425 Ft az informatikai eszközök leszállításra kerültek, használatba vétel folyamatban
Dell Monitor 100     4 823 460 Ft
Összesen   533768 935 Ft  

Az Egészséges Budapest Program keretében a közeljövőben beszereznek egy kardiológiai CT készüléket, amely a mai világban nélkülözhetetlen eszköz a fejlett szív-és érrendszeri betegellátásban. A berendezés létfontosságú támogatás fog nyújtani a kardiológiai és szívsebészeti tevékenységhez, a gyermek kardiológiai ellátáshoz, valamint az érsebészeti tevékenységhez. Folyamatban van az orvosi képarchiváló rendszer (PACS) telepítése, amely segíti a különböző képalkotó diagnosztikai eszközök által generált mozgó- és állóképek magas minőségű tárolását, több helyen történő megtekinthetőségét, és adott esetben az offline képfeldolgozást, továbbá alkalmas az újonnan érkező CT készülék kiszolgálására is. Jelentős támogatást jelent a GOKI számára az Egészséges Budapest Program által biztosított informatikai eszközök beszerzése, amelynek során 100-100 db számítógépet és monitort kapott az intézet. Nagyon időszerű volt az elavult hardverpark modernizálása, amelynek köszönhetően gyorsabbá, hatékonyabbá válik a betegellátás adminisztrációja is.