Ön szelektíven gyűjti a szemetét? Akkor a magyarok elitcsapatába tartozik hulladékgazdálkodás szempontjából, mert csak körülbelül minden tizedik honfitársunk tesz így. A környezettudatos szemétgyűjtők azonban az utóbbi időben azt tapasztalhatták, hogy egyes helyszínekről eltűntek a hulladékszigetek, azaz a nagy színes konténerek, ahova a papír- a műanyag- és a különböző üveghulladékokat dobhatták.

-A szigetek felszámolása nem azt jelenti, hogy bárki csökkenteni akarná a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit. A legfőbb ok, hogy bekerültek a társasházak lépcsőházába, udvarába a szelektív kukák, amik révén helyben lehet megszabadulni az újrahasznosítható szeméttől – mondta a Ferencváros újságnak Reiner Roland, a városrész zöld ügyekért is felelős alpolgármestere. A kukák kihelyezése miatt sok utcai hulladéksziget kihasználtsága csökkent, ezért – elsősorban a műanyagos és papíros konténereket – több helyen felszámolták.

A megszüntetés okai közé sorolható emellett az is, hogy sokan nem rendeltetésszerűen használták a tartályokat – jelezte az FKF Zrt. sajtóosztálya lapunknak. A konténerek környéke gyakran válik illegális hulladéklerakóvá – a közterület-fenntartó munkatársai találkoztak már építési törmelékkel, bútorokkal, abroncsokkal, nem hasznosítható üveg- vagy nagyméretű műanyaghulladékkal is a környékükön -, illetve előfordul, hogy a tartályokat felborogatják, hogy kiszedjék belőle az anyagi haszonnal kecsegtető, visszaváltható üvegeket, fémdobozokat. Egy helyi képviselő korábban arról is beszámolt, a szelektív konténerekbe néha döglött macskát, és egyéb elhullott állatokat is bedobtak. Egyes üveget is gyűjtő hulladékszigeteket pedig a környéken lakók kérésére számoltak fel, mert óriási csörömpöléssel járt a bedobálás – írta megkeresésünkre az FKF Zrt.

Reiner Roland ugyanakkor jelezte, kezdeményezi, hogy vizsgálják felül a hulladékszigetek megszüntetésének gyakorlatát. “Az elmúlt években olyan mértékben nőtt a tudatosság, hogy egyes szigetek újranyitása szükséges lehet, miközben a házhoz vitt kukák is egyre gyorsabban telnek” – mondta. A lakossági igényt jelzi, hogy a decemberi közmeghallgatáson is elhangzott ilyen irányú kérés, de az alpolgármester arról is biztosított, csak olyan helyen nyitnak újra szelektív szigetet, ahol nem zavarja a lakókat. Aki úgy érzi, hogy a környékén szükség van ilyenre, az keresse meg választókerületének önkormányzati képviselőjét, illetve jelezheti igényét az alpolgármesteri hivatalban is. Abban, hogy mit, milyen kukába dobjunk, az FKF honlapja segít. (B.V.)

Szelektív gyűjtőszigetek: https://www.fkf.hu/fovarosban-uzemelo-szelektiv-gyujtoszigetek-listaja
Csak üveggyűjtő konténerek: https://www.fkf.hu/szelektiv-gyujtoszigetek-ahol-csak-uveggyujto-kontenerek-vannak
Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről: https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes