A mindenszentek az egyik legrégebbi egyházi ünnep. A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház a VII. században terjesztette ki az ünnepet, megemlékezve minden elhunytról így alakult ki a halottak napja. A két ünnep formailag mindmáig elkülönül és egymást követő napokon van. Mindenszentek november 1-jén, november 2-án pedig halottak napja. A magyar püspöki kap közleményében arra hívta fel a katolikusok figyelmét, 1-jén kötelező a szentmise látogatás a híveknek.

 

fr: hirado.hu

 

Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a fenti ünnepek közben milyen problémákkal találkozhat az ember.  Mivel mindenszentek péntekre esik, a két ünnep egy hosszú hétvégét eredményez, ennek és a megemlékezésnek köszönhetően jelentősen megnövekedik a forgalom a közutakon.  A hirtelen lehűlés és a mostanában érkező csapadék miatt, minden sofőrnek ajánlott az extra odafigyelés, ha volán mögé ül.

Az időjárás és a forgalom sajnos nem az egyetlen gond. Az utóbbi években mind a rendőrség, mind a tűzoltóság számos közleményt adott ki erre a két ünnepre, hogy megelőzzék a baleseteket és bűncselekményeket. Balesetek terén a gyertyák és mécsesek jelentik az állandó gondot. A műanyag borítású mécsesek egy része gyenge anyagokból készül és hajlamos kigyulladni. Ezért fontos, hogy a síroknál megfelelő helyet válasszunk nekik, ahol sem a síremlékben nem tesznek kárt sem az esetleg közelebb álló örökzöld növényeket nem gyújtják lángra. A lakásokban is figyelni kell a gyertyák elhelyezésére mert, több lakás is lakhatatlanná vált.

A tűzesetek mellett kiemelt problémáét jelentenek a temetői szarkák.  A rendőrség figyelmeztet, hogy évről évre számos olyan lopás történik, ami jellemzően a nagy tömeget kedvelő zsebtolvajok számlájára írható. Bár a rendőri jelenlét fokozott lesz, számos olyan lépés van, amivel mi is biztosra mehettünk. Ne hagyjunk őrizetlenül értéktárgyat, kerékpárt. A gépkocsikat, midig tartsuk zárva és ne hagyjunk benne értéktárgyat látható helyen. A tárcák, telefonok pedig a belső zsebekben vannak a legbiztonságosabb helyen.  Ha tűzesettel vagy lopással találkozunk, fontos, hogy minél előbb segítséget kérjünk a közelben lévő járőröktől, vagy tárcsázzuk a 112-es segélyhívót.

L.I