A kommunista diktatúra elnyomása a II. világháború után olyan erővel nehezedett a hazai lakosságra, hogy 1956 őszére elég volt egy szikra a forradalom kirobbanásához. Az október 23. reggel 8 órakor sugárzott Gerő beszéd, amelyben nacionalista csőcseléknek bélyegezte a tüntetőket, volt az utolsó csepp a pohárban. A rádió épületénél  békésen induló demonstráció, fegyveres ellenállássá vált és ezzel kezdetét vette az 56-os szabadságharc.

 

fr: ix kerület itt lakunk

 

A fővárosi események egyik kiemelt helyszíne volt Ferencváros, ahol a forradalom három , talán leghíresebb csoportja harcolt. A Wágner István által irányított Berzenczey utcaiak és a Bárány János vezette Tompa utcaiak és az Angyal István parancsnoksága alatt álló Tűzoltó utcai csoport egészen november 8-ig harcolt. A csoportokat alkotó segédmunkások és ipari tanulók, a corvinisták és a Széna tériek mellett a legkeményebb ellenállók voltak az események idején. A Kilián laktanya is fontos szerepet töltött be a harcokban. A laktanya készletei alapozták meg a forradalom fegyveres erejét. Az Üllői úton álló épület nem csak muníciót de egyfajta támaszpontot is jelentett a forradalmároknak.

A harcok gyorsan elérték a kerületet. A Bakáts téren folyamatosak voltak az összecsapások míg, a Ráday utcai diákszálló a felkelők egyik bázisa volt. A Kálvin tér, a Kinizsi utca, a Ferenc körút és a Soroksári út is csatatérré változott 23. után. A sikerek mindenkit felbátorítottak és győzelmek miatt érzett öröm sokakat arra sarkallt, hogy távlatokban gondolkodjon.

Így volt ez a FRADI esetében is. A rezsim által meghurcolt és feldarabolt csapat, éveken át tartó megaláztatást volt kénytelen elviselni a kommunizmus alatt. Nevét, színeit sőt játékosait is elvették tőle. A forradalom azonban a csapat végig hű támogatóit is lépésekre sarkallta.

 

 

A forradalom november 4.-ei leverése Ferencvárosban is kegyetlen is véres volt.

Angyal Istvánt a budapesti Gyűjtőfogház udvarán akasztották fel 1958. december 1-jén. A Tűzoltó utcai csoport számos tagja emigrációba kényszerült, míg a harcokat követő megtorlások során megannyi ferencvárosi hőst végeztek ki vagy zártak börtönbe hosszú időre. A FRADI a viszontagságok ellenére sikeresen megőrizte régi-új formáját, a rezsim a későbbiekben már nem merte  újból lerombolni a csapat identitását.

A ferencvárosi hősök és áldozatuk hozzájárult ahhoz, hogy a diktatúra legkeményebb évei már ne térhessenek vissza, és példájuk szellemi alapját képezte a kommunizmus hazai megdöntésének is.

 

 

L.I