A KézenFogva Alapítvány jóvoltából egész napos sport- és élménynap várta a diákokat a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban január 25-én. A rendezvény célja egy olyan érzékenyítő program megvalósítása volt, amely megismerteti a fiatalokat a fogyatékos emberek, valamint az általuk űzött sportok világával.

– Minden huszadik gyermek valamilyen speciális szükséglettel él, a többi tizenkilencnek pedig lehetősége van megismerni és elfogadni ezt a specialitást – mondta el a megnyitón az alapítvány vezetője, Pordán Ákos, hozzátéve: fontos, hogy minél előbb bemutassák a diákoknak a fogyatékkal élők világát, mivel fiatalkorban lehet a legnagyobb változásokat elérni, ekkor lehet a legtöbbet tenni az előítéletek lebontása, illetve kialakulásuk megelőzése érdekében.

Kállay Gáborné alpolgármester É. Szabó Márta és fia, Érdi Tamás zongoraművész példáját idézte: amikor kiderült, hogy Tamás vakon lesz kénytelen leélni az életét, az orvosa azt tanácsolta, próbálják megtalálni, amiben a legjobb, hiszen egy vak gyermeknek is boldogságra, hitre, szeretetre és odafigyelésre van szüksége. A fiú nyolcévesen már a Zeneakadémián koncertezett, ami bizonyítja, hogy a fogyatékossággal élő embereknek nem sajnálatra, szánakozásra, hanem támogató segítségre van szükségük.
Az iskola igazgatóhelyettese, Horváth Hajnalka közölte, az érzékenyítő nap azért is jó lehetőség az intézmény számára, mivel nyolc éve – Oláh Anna, az önkormányzat esélyegyenlőségi referense kezdeményezésére – autistákat is oktatnak. Ahhoz, hogy ez az integráló program sikeres lehetett, a diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak is nyitottá kellett válniuk.

A kerületi székhelyű, 26 éve tevékenykedő alapítvány tavaly tavasszal óvodások számára szervezett élménynapot az FMK-ban, ezúttal pedig az iskola diákságával volt alkalmuk találkozni, akik húsz csapatra osztva járták végig a változatos állomásokat. Az önkormányzattal együttműködésben, annak támogatásával megvalósuló rendezvényen a tanulók kipróbálhatták többek közt a kerekesszékes akadálypályát, a vak pinpongot, az ülőröplabdát, továbbá esélyegyenlőségi játékok és vetélkedők segítségével ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők világával.
Az érzékenyítő esemény zárásaként az összes résztvevő diák együtt jelelte el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, amit a nap során mindenki megtanulhatott. Kérdésünkre, hogy milyen volt a rendezvény, a gyerekek hangosan és egyértelműen feleltek: jóóó!