A kerületet érintő nagy beruházások közül, az egyik a az Atlétikai Világbajnokságra tervezett stadion és a hozzátartozó létesítmények voltak. Ahogy arról korábban  beszámoltunk, hazánk 2018-ban nyerte el a világesemény rendezési jogát Monte Carlóban. Az 2023-ban megrendezésere kerülő eseményhez, 40 ezer fős stadiont terveztek, amely az esemény 13 ezer fős állandó befogadó képességűvé alakul. A csarnok mellett a projekt keretében szintén nemzetközi versenyek rendezéséhez használatos evezőspályát alakítanak ki a Kis- Duna ágon. Ezen felül a környező területeket parkosítják, a közeli vásárcsarnokot megújítják és egy gyalogos híd is kiépítésre kerül a Duna csepeli ága felett.

 

 

A fővárosban lezajlott politikai változások miatt, a projekt támogatottsága kérdésessé vált. Kezdetben, sem a főváros sem, a kerületi önkormányzat nem ítélte szükségesnek a megvalósítást. A csepeli önkormányzat, aki a projekt társ gazdája (több létesítmény náluk kap helyet) viszont többször megerősítette, hogy a kivitelezés mögött áll. A VB rendezését a nemzet sportolói kérték a kormánytól, miközben a közösségi médiában több kampány is indult az atlétikai világverseny támogatására. A főváros és Ferencváros vezetése  a hét elején, sajtótájékoztatóban jelentették be, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandóak támogatni a projektet. A feltételek közt, a még nagyobb arányú zöldterület  fejlesztés, a tömegsportok lehetőségeinek növelése valamint nagy összegű egészségügyi fejlesztést kértek a kormánytól.

A kormány ma közleményben jelezte, hogy a fenti kérések összhangban vannak a kormányzat fejlesztési koncepciójával és végrehajtásuknak nincs akadálya. Ezen felül a kabinet elfogadta Fürjes Balázs kormánybiztosnak a korábbi, Diákváros – Déli Városkapu és atlétikai központ fejlesztések tárgyában hozott határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját is. Így rendeződni látszik a Kerületünkbe tervezett világbajnokság sorsa és jövőre együtt szurkolhatunk a magyar sportolóknak a Duna partján megrendezett megmérettetésen.

 

L.I