Az elmúlt években, számos, egymástól látszólag független, mégis közös célt szolgáló program indult el Ferencvárosban, annak érdekében, hogy továbbra is tiszta és biztonságos kerület maradhasson. A dinamikusan fejlődő kerületnek szembe kell néznie azokkal a kihívásokkal, amikkel szinte minden hasonló közösség szembetalálja magát. A közbiztonság és köztisztaság kérdései nem csak a kerületi élet minőségét, de a benne lakók közérzetét is befolyásolja.

A szerteágazó intézkedések közül az egyik a tiszta udvar, rendes ház akció. Ennek keretében gondoskodnak a kerület még felújításra váró bérházainak hulladék- és lommentesítéséről. Amellett, hogy ez javítja a lakók életminőségét, egyfajta előkészülete is az ingatlanok későbbi renoválásának.  Mezey István képviselő (a program koordinátora) szerint az önkormányzat elkötelezett a lakosság biztonságérzetének növelése mellett. Ezért a program részeként kamerákat is felszerelnek az érintett házakban. Több mint tizenöt házban már megtörtént a rendszer kiépítése és a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak a közbiztonság javult, de a kamerák miatt jelentősen visszaesett az illegális hulladéklerakás is. A tiszta udvar rendes ház keretében ezen felül orvosolják az épületek szerkezeti-, villamossági- víz- gáz- és szennyvízproblémáit is. A program idén 400 millió forintos keretösszegből működött.

Egy másik intézkedés, az Ecseri úti metró környékén kialakult áldatlan állapotok felszámolását célozta. Bácskai János polgármester augusztus végén kezdett egyeztetést, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a BKV és a helyben érintettek bevonásával. A tárgyalások eredményeként megduplázódott a területen szolgálatot teljesítő rendőrök száma, így a megálló 0-24 órás felügyeletet kapott. A szerhasználók által kedvelt padokat leszerelik és olyan egyszemélyes ülőhelyeket alakítanak ki, amelyek nem ösztönzik az életvitelszerű köztéri tartózkodást.   Cseri Balázs a terület képviselőjelöltje úgy gondolja, hogy a problémák megoldása az együttműködésben rejlik. A zöld, otthonos közterekre büszke jelölt személyesen is találkozott már a szerhasználók és a szemetelés okozta problémákkal.  Szerinte a helyi boltosok, és lakóközösségek mind elszántak a gondok leküzdésében, de a cselekvésüket össze kell hangolni, a hivatalos szervekkel a siker érdekében. Ő maga jövőben ennek motorja kíván lenni.

 

 

A cselekvés a legfontosabb. A polgármester nem csak az egyeztetésben hisz. Több önkormányzati képviselővel közösen ragadtak seprűt a tiszta járdák  program keretében. Az akció égisze alatt az önkormányzat tulajdonában épületek előtt hetente kétszer takarítanak. Az egyértelmű előnyök mellett, remélhetőleg más lakóközösséget is ösztönöz a jó példa.  Ezen felül az önkormányzat, kísérleti céllal egy járda takarítógépet is hadrendbe állított az Ecseri út környékén. A gépesített takarítástól hatékonyabb és gyorsabb munkát várnak. Az önkormányzat később több gépet is munkába állít amennyiben a mostani beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Forrás: Ferencvárosi lap

 

Összességében elmondható, hogy Ferencvárosban kiemelten figyelnek a  tisztaság kérdésére.  Különösen fontos ez annak tükrében, hogy más városok esetei sokszor igazolták már, hogy az előrelátó, proaktív magatartás később mindig megtérül.

 

 

L.I