Az egész országot bejárta a pécsi család története, az elmúlt hetekben. A család legfiatalabb tagja a 1,5 éves Zente egy igen ritka és súlyos betegségben szenved.

Az SMA vagyis gerincvelői izomsorvadás súlyos mozgásszervi és motoros funkciókat rontó betegség. Kezelés még kísérleti szakaszban van, és mint ilyen nagyon drága. A kezelést az Egyesült Államokban fejlesztették ki és hatására a hibásan működő gének egyik hasonmására fejt ki serkentő hatást. A terápia alá vett  más esetekben passzív gén képes megemelni az izmokat védő fehérjék szintézisét. A gyógykezelés hatékonysága gyermekeknél a legvalószínűbb, hiszen az ő szervezetükben a sorvadás még kevésbé előrehaladott és a fiatal szervezet képes a regenerációra. A kezelést két éves kor előtt kell megkezdeni, hogy maximalizálható legyen a hatás.

Zente szülei gyorsan szembesültek azzal, hogy saját erőből nem képesek időben összegyűjteni a hatalmas összeget. Ekkor fordultak a nyilvánossághoz, bízva az emberek jóindulatában.  Szerencsére nem kellett csalódniuk. A hét elejére több mint 200 millió gyűlt össze a kisfiú számláján. Ma reggel alig egy órával cikkünk megjelenése előtt jelezték, hogy sikerült elérni a 700 milliós célt. Az összegyűlt összeg segítségével hamarosan megkezdődhet Zente kezelése. A család, hálás Facebook posztjában arra kérte a lelkes támogatókat, hogy ne torpanjanak meg. Válasszanak egy másik betegségben szenvedő csöppséget és segítsenek neki is.

 

FR:facebook.com (Zente- SMA 1 Baby)

 

A kezelés remélhetőleg teljes életet ad majd a kisfiúnak. Mi is szurkolunk neki. Zente története megmutatta milyen nagy erő van a közösségben  és ez mindannyiunkat kissé felmelegíthet ezen a hűvös őszi reggelen.

 

L.I