A József Attila lakótelepen tartott autómentes nap, egyaránt szolgált programmal kicsiknek és nagyoknak.  Az úttörő, zöld műszaki megoldások iránt érdeklődők számos alternatív közlekedési eszközt próbálhattak ki. Az Airwheel, a Hoverboard, a MonsteRoller, az E- roller és az E-bike tesztelése mellett megjelent a már jól ismert a MOL Limo, a Blinkee.city. Ezek többsége egyre gyakrabban tűnik fel az utakon.  A könnyen használható és bérbe vehető eszközökkel bárki találkozhat séta közben, például a Bakáts téren, de az Üllői út vonalán is találhatunk a környezetkímélő rollerekből.

 

 

Az óvodás korosztály sem maradt program nélkül. Számukra egy mini KRESZ-park állt rendelkezésére a gyakorláshoz, míg a Haller utcai Rendőrkapitányság munkatársai közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési tanácsadással, játékos feladatlapokkal hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre.

 

 

Görgényi Máté képviselő köszöntőbeszédében kiemelte, az esemény hosszú távú jelentőségét. Szerinte mai tetteink jelentősége abban rejlik, hogy az emberek számára egyre fontosabbá válik a környezet megóvása és természet védelme. Felhívta a figyelmet arra, hogy mai világot alapjaiban meghatározó gépesítés szinte elenyészően rövid ideje van jelen  az emberi történelemhez képest.  Véleménye szerint, a mai technikai fejlődés hatásai megmutatják milyen jelentős az emberiség környezetalakító tevékenysége és ez rámutat vitathatatlan felelősségünkre is.  A hallgatósághoz intézett beszéd záró gondolata az volt, hogy  nem szabad másoktól várni a klímahelyzet megoldását. Mindenki felelős a jövőért és aki részt vesz az autómentes naphoz hasonlóprogramokon az már megtette az első lépést.

 

 

A programok  közt megtalálható  volt még az  Erin együttes látványos  ír sztepptánc bemutatója, míg  a Bartók Táncegyesület jó hangulatú táncházzal várta a magyar népzene és néptánc szerelmeseit. A rendezvény végén Baricz Gergő (2011-es X-Faktor 3. helyezettje ) adott nagy sikerű koncertet.

 

 

L.I