November 11. Márton napja. Az ünnep a mezőgazdasági év végét jelölte egykor. Ez volt az utolsó ünnep a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt. A szolgálatból hazatérő cselédek és segédek egy-egy libát kaptak ajándékba, afféle bónuszként a gazdájuktól.

fr:programturizmus.hu

A hagyományok máig élnek. Az utóbbi években újra fellendülőben van ez az ünnep. Ez elsősorban az élelmes turizmus és vendéglátóiparnak köszönhető. Ma illetve a következő néhány napon számos étterem várja a betérőket különféle liba specialitásokkal vagy bőségtálakkal. Érdemes lecsapni, hiszen az ilyen akciók gyakran nagy forgalmat generálnak és a helyek gyorsan elfogyhatnak. Néhány településen libanapokat, vagy fesztivált is rendeznek, amik még több programot kínálnak.  Néhány ajánlatra mi is rábukkantunk.

A libaünnep azt időjárást is előre mutatja a sült liba mellcsontjából, mégpedig: Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, de ha vörös, vörösesbarna, akkor hideg tél várható.

De az időjárás is beszéde előrejelző lehet.

  • Ha ködös Márton, akkor enyhe tél lesz, ha viszont havazik, erős tél várható.
  • Ha ezen a napon esik, utána a fagy elviszi a termést. De azt is megfigyelték, hogy
  • Márciusban olyan idő lesz, mint Márton-nap.
  • 40 napig olyan idő lesz, mint Márton-napkor.
  • kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön, azaz ha e napon havazik.

 

Még egy jó tanács. A szokás szerint sem mosni, sem takarítani nem szabad ezen a napon, mert az a vagyon és a jószág pusztulását okozza.

 

 

L.I